Farm Food Rawhide – takuu

Farm Food B.V:n kanta
raakanahkaa koskevaan kielteiseen julkisuuteen
Facebookissa ja internetissä

Facebookissa ja erilaisilla (pääasiassa amerikkalaisilla) verkkosivuilla on jo vuosien ajan ollut kirjoituksia koirien puruluiden haitallisista valmistusmenetelmistä. Näissä kirjoituksissa niputetaan yhteen kaikki raakanahkasta valmistetut puruluut..

Vaikka tämä on mielestämme lähinnä pelottelua (eikä perustu tosiasioihin), ymmärrämme hyvin kuluttajien huolen. Sen vuoksi haluamme antaa sinulle hiukan tietoa Farm Food Rawhide -tuotteidemme laadusta.

Markkinoilla on monia erilaisia ja erilaatuisia puruluita, jotka on valmistettu nahasta (siitä käytetään yleisesti nimeä raakanahka). Monet näistä puruluista on valmistettu parkitusta nahasta. Farm Food on myynyt vuodesta 1996 asti vain nahanalaisesta kudoksesta valmistettuja puruluita. Me emme käytä parkittua nahkaa puruluidemme valmistuksessa.

Tiedämme, että joissakin maissa nahkojen säilöntään käytetään erilaisia kemikaaleja ennen kuin nahoista valmistetaan puruluita. Tällainen säilöntä on välttämätöntä, koska nahkoja joudutaan kuljettamaan ja varastoimaan pitkiä aikoja ennen niiden saapumista tuotantolaitokseen. Nämä maat ovat yleensä Kaukoidässä. Kemikaaleja käytetään lisäksi karvojen poistamiseen nahasta.

Farm Food ei käytä mitään näistä kemikaaleista (jotka ovat useimmiten metallisuoloja). Olemme tietoisia niiden mahdollisista haittavaikutuksista koirien terveyteen. Nahanalainen kudos toimitetaan tuotantolaitokseemme tuoreena, joten kyseisten kemikaalien käyttö on täysin tarpeetonta.

Lisäksi nahanalainen kudos on jo irrotettu parkitusta nahasta, kun se saapuu meille, joten se ei ole koskaan kosketuksissa niiden kemikaalien kanssa, joita käytetään karvojen irrottamiseen nahasta.

Teemme tuotteillemme säännöllisesti testejä tarkistaaksemme, onko niissä arsenikkia, lyijyä, kadmiumia, elohopeaa tai muita vastaavia aineita. Juuri näitä metalleja nahkojen säilönnässä käytetyistä metallisuoloista useimmiten löytyy.

Nahanalainen kudos, jota käytämme puruluihimme, muodostuu kollageenista, ja samaa nahanalaista kudosta käytetään myös elintarviketeollisuudessa liivatteen valmistukseen. Liivatetta käytetään monenlaisiin kohteisiin, kuten virvoitusjuomiin, makeisiin (kumimakeisiin), keittoihin ja vanukkaisiin, mutta myös lääkkeiden kapseleissa. Viimeksi mainittu osoittaa mielestämme hyvin meidän käyttämämme raakanahkan laadun. Lääketeollisuushan sääntelee ainesosiaan erittäin huolellisesti!

Yksi Facebookissa (tällä hetkellä) leviävistä artikkeleista käsittelee nahkojen valkaisemista kloorilla ja vetyperoksidilla. Todellisuudessa nahkojen valkaiseminen vetyperoksidilla vaatisi tavattoman suuria pitoisuuksia (jopa 10 %). Meidän raakanahkaamme käytetty nahanalainen kudos on väriltään luonnonvaalea, eikä sitä valkaista. Käytämme kuitenkin alhaisia vetyperoksidipitoisuuksia (alle 3 %) mahdollisten bakteerien tappamiseen. Tämä pitoisuus ei ole vaarallinen, ja se huuhtoutuu pois veden mukana tuotantoprosessin aikana. Huuhteluprosessissa vetyperoksidi hajoaa täydellisesti vedeksi (H2O) ja hapeksi (O2). Tällaisia alhaisia vetyperoksidipitoisuuksia muodostuu itse asiassa myös ihmiskehossa.

Nahanalainen kudos säilyttää vaalean värinsä koko tuotantoprosessin ajan. Emme käytä väriaineita laikkujen tai värivikojen kätkemiseksi. Raakanahka on luonnontuote, joten se ei voi aina olla kirkkaan valkoinen. Näkemäsi väri on tuotteen aito alkuperäinen väri.

Joissakin kirjoituksissa on sanottu, että raakanahkan tuotantoon käytetään liimaa. Me emme koskaan käytä tuotantoprosessissamme liimaa. Emme tietenkään voi puhua muiden raakanahkaa käyttävien valmistajien puolesta. Nahanalainen kudos on itseliimautuvaa, mikä johtuu sekä kuivausprosessista että kudoksen sisältämästä kollageenista. Sen ansiosta kudos säilyttää muotonsa myös kuivuttuaan. Liimaa ei yksinkertaisesti tarvita.

Ostimme raakanahkamme aiemmin Etelä-Amerikasta, mutta viime vuosina meillä on ollut sopimus turkkilaisen toimittajan kanssa. Käymme säännöllisesti toimittajamme luona varmistaaksemme hyvän laadun.

Suuri määrä koirien puruluista on peräisin Aasiasta (etenkin Kiinasta, Thaimaasta ja Intiasta). Näistä maista tulevien puruluiden laadussa on usein toivomisen varaa, ja tuotantoprosessia on vaikea valvoa. Sen takia me emme käytä näissä maissa valmistettuja puruluita.

Facebookissa ja internetissä on levinnyt jo monta vuotta erityisesti yksi artikkeli, ja tämä artikkeli oli todennäköisesti syy siihen, että hollantilainen kuluttaja-aiheinen televisio-ohjelma “Keuringsdienst van Waarde” keskittyi toimialaamme vuonna 2014. Gerrit de Weerd, Farm Foodin johtaja ja omistaja, antoi hyödyllisen panoksen tälle ohjelmalle, kun ohjelman tuottajat ottivat häneen yhteyttä. Artikkeli, johon viittasimme, on ohjelmassa selvästi esillä.

Löydät linkin ohjelmaan tästä:

http://keuringsdienstvanwaarde.kro.nl/seizoenen/2014/30-132475-02-10-2014

(Gerrit de Weerdin haastattelu alkaa kohdassa 22 minuuttia 5 sekuntia).

Olet varmasti tietoinen siitä, että tällä hetkellä saatavana olevien puruluiden laatu voi vaihdella valtavasti. Ikävä kyllä kaikki raakanahkasta valmistetut solmuluut niputetaan usein yhteen, mikä meidän mielestämme on väärin.

Toivomme, että tämä selitys on lievittänyt huoliasi ja antanut vastapainoa “pelottelulle”, jota internetissä on paljon.

Jos sinulla on tämän luettuasi vielä kysyttävää, voit luonnollisesti ottaa yhteyttä meihin. Olemme iloisia voidessamme auttaa sinua. Jos haluaisit saada tämän selityksen digitaalisena, ota meihin yhteyttä. Lähetämme mielellämme dokumentin sinulle.

Farm Food -tiimin puolesta

Ystävällisin terveisin
Maarten de Weerd, M.Sc.
Laatupäällikkö ja ravitsemusasiantuntija