Ruokintaohje

Kokemuksemme perusteella useimmat koirat eivät osaa säännöstellä syömistään, jos niille annetaan rajattomasti ruokaa. Tässä ruokintaohjeessa oleva taulukko sisältää sen vuoksi keskimääräiset suositusannokset. Muista nyrkkisääntö “ruoki silmilläsi”, sillä kaikki koirat ovat erilaisia. Hyvä lähtökohta on, että koiran kylkiluiden tulee tuntua, mutta ne eivät saa näkyä (koskee sileäkarvaisia rotuja). Älä anna koskaan enempää kuin 25 % yli suositusannoksen. Tämä on tärkeää siksi, että koiran suolet ovat lyhyet (suhteessa seitsemän kertaa lyhyemmät kuin ihmisellä). Suuri ruokamäärä aiheuttaa painetta suolessa, minkä vuoksi ravintoaineet eivät pääse imeytymään ja koira laihtuu. Huolehdi, että koiralla on aina saatavilla raikasta vettä!

Kasvuvaihe 1: (pennut noin 3 kuukauden ikään saakka)

0–3  kuukauden iässä pentu kehittyy nopeasti. Oikea ravinto on erittäin tärkeää, sillä se muodostaa vankan perustan koiran myöhemmälle kehitykselle.

Iskulause “ilman hyviä suolistobakteereja ei ole hyvää terveyttä” on mielestämme yhä tärkeämpi. Koirilla (ei pelkästään pennuilla) esiintyy usein ripulia ja muita suolisto-ongelmia, jotka johtuvat suoliston bakteerikannan häiriöstä. Puhumme suoliston bakteerikannan häiriöstä, kun suolessa on liian vähän erilaisia bakteerikantoja. Tässä tapauksessa ravinto ei hajoa riittävästi, minkä seurauksena se alkaa mädäntyä ja käydä paksusuolessa aiheuttaen ripulia.

Siksi on tärkeää, että pennulle muodostuu jo varhaisessa vaiheessa stabiili suoliston bakteerikanta.

Siksi on tärkeää, että pennulle muodostuu jo varhaisessa vaiheessa stabiili suoliston bakteerikanta.

1.    Pennuilla ei ole syntyessään ollenkaan suolistobakteereita.

2. Bakteerikanta muodostuu pentuaikana pennun saadessa “hyviä” bakteereita ravinnosta.

3.  Kuivamuona (myös Farm Food HE) on steriiliä eikä siksi auta lisäämään suoliston bakteerikantaa.

Edellä olevien tietojen valossa olemme jo vuosia antaneet pentujen ruokintaa koskien seuraavan neuvon: ruoan tulee ravintoaineiden lisäksi auttaa kehittämään stabiilin suoliston bakteerikannan kehittämisessä. Yhä useammat kasvattajat noudattavat meidän ohjettamme ja antavat saman neuvon myös pentujen ostajille.

Anna pennulle tarvittaessa (esimerkiksi, jos emolla ei ole maitoa tai sillä on liian vähän maitoa) Farm Food No 1 -pentumaitoa. Tämä vuohen täysmaidosta valmistettu patentoitu keinomaito on osoittautunut parhaaksi äidinmaidonkorvikkeeksi.

Pentujen lisäruokinta aloitetaan 3–4 viikon iässä. Vellin antamista ei suositella poikkeustapauksia lukuun ottamatta (eihän luonnossakaan ole”vellilammikoita”).

On tärkeää, ettei pentujen ensimmäinen kiinteä ravinto sisällä ainoastaan ravintoaineita, vaan auttaa myös tasapainoisen suoliston bakteerikannan kehittämisessä.

Siksi suosittelemme antamaan pennuille ensimmäisten viikkojen ajan äidinmaidon lisäksi ainoastaan Farm Food Fresh -tuorelihaa. On hyvä aloittaa Farm Food Fresh naudanliha -täysravinnolla ja siirtyä vähitellen Farm Food Fresh mahalaukku & sydän -täysravintoon pentujen ollessa 5  viikon ikäisiä.

Kun pennut ovat 6–8 viikon ikäisiä, siirry vähitellen antamaan Farm Food HE -valmistetta. Kahden viikon aikana tuorelihan osuutta pienennetään vähitellen ja vastaavasti Farm Food -valmisteen määrää lisätään (kokonaismäärä jaetaan vähintään 5 aterialle päivässä).

Jos pennut ovat saaneet pesässä Farm Food Fresh- ja Farm Food HE -valmisteita, anna pennun ostajalle seuraava ruokintaohje: Korvaa 8  viikon iästä 8  kuukauden ikään Farm Food HE -valmiste 2 päivänä viikossa Farm Food Fresh mahalaukku & sydän -täysvalmisteella. Lisäksi voit silloin tällöin sekoittaa hieman Farm Food Fresh mahalaukku & sydän -täysvalmistetta kuivanappuloiden sekaan. Näin autat suoliston bakteerikannan kehittymistä stabiiliksi. (50 grammaa Farm Food HE -valmistetta vastaa noin 100:aa grammaa Farm Food Fresh mahalaukku & sydän  -täysravintoa).

Vuosien kokemuksesta tiedämme, että parhaat tulokset saavutetaan Farm Food HE -valmisteen ja vähintään 60 % vihreää (puhdistamatonta) mahalaukkua sisältävän tuorelihan yhdistelmällä. Siksi olemme kehittäneet Farm Food Fresh mahalaukku & sydän -täysravinnon. Jos ulosteen koostumus ei ole hyvä, on suositeltavaa antaa pennulle hieman pitempään Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa ja siirtyä myöhemmin vähitellen antamaan Farm Food HE -valmistetta.

Uudelle omistajalle siirtyminen

Uudelle omistajalle siirtyessään pennut joutuvat tottumaan moniin asioihin. Stressiä aiheuttavat ero emosta ja sisaruksista, uusi ympäristö uusine hajuineen ja äänineen, uusi “lauma” jne. Stressillä on suuri vaikutus ruoansulatukseen. Ota nämä stressitekijät huomioon ja ruoki pentua ensimmäisinä päivinä “varovasti”.

Koska pennun suoliston bakteerikannan pitää kehittyä (edelleen), on hyvä alkaa antaa sille Farm Food Fresh -tuorelihaa (tai jatkaa tuorelihan antamista). Jos pentu ei ole kasvattajan luona saanut Farm Food Fresh -tuorelihaa, anna pennulle ensin 2 viikkoa pelkkää Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa. Sen jälkeen voit sekoittaa Farm Food HE -valmistetta Farm Food Fresh -tuorelihan joukkoon. Vähennä sitten kahden viikon ajan vähitellen tuorelihan osuutta ja suurenna Farm Food HE -valmisteen osuutta (50 grammaa kuivanappuloita vastaan 100:aa grammaa tuorelihaa). Kuukauden kuluttua voit antaa 5 päivänä viikossa Farm Food HE -valmistetta. Sen rinnalla suosittelemme antamaan 2  päivänä viikossa Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa, jotta suoliston bakteerikanta kehittyy edelleen ja pysyy kunnossa.

Kasvuvaihe 2: (7–8 kuukauden ikään saakka)

Useimmat pennut ovat tämän vaiheen lopussa saavuttaneet kolme neljäsosaa täysikasvuisen koiran painosta. Anna koiralle 5  päivänä viikossa Farm Food HE -valmistetta ja 2  päivänä viikossa Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa (tai joka päivä hieman Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa kuivanappuloiden joukossa). Jaa ruoka 3–4 ateriaan päivässä.

Kasvuvaihe 3: (täysikasvuiseksi saakka eli noin 18–24 kuukauden iässä)

Tämän kasvuvaiheen aikana koiran ravinnontarve elopainokiloa kohti pienenee, mistä johtuen ravinnontarve päivässä ei muutu juurikaan. Koiran (ja/tai omistajan) aktiivisuudesta riippuen päivittäinen ravinnon määrä on tämän jakson aikana lähes sama kuin ravinnon määrä, jonka koira tarvitsee myöhemmin ollessaan täysikasvuinen.

Täydennä Farm Food HE -valmistetta antamalla koiralle 10 kuukauden ikään saakka lisäksi kahtena päivänä viikossa Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa. Jaa kokonaismäärä 10  kuukauden ikään saakka 3  ateriaan päivässä ja sen jälkeen 2  ateriaan päivässä. Tämän kasvuvaiheen aikana voit myös sekoittaa säännöllisesti hieman Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa kuivanappuloiden sekaan sen sijaan, että antaisit kahtena päivänä viikossa pelkästään tuorelihaa.

Täysikasvuiset ja/tai työtä tekevät koirat

Päivittäinen Farm Food HE -koiranruoan tarve riippuu paljon koiran aktiivisuudesta. Joillakin koirilla on taipumus syödä vaihtelevasti, jolloin ne syövät joinakin päivinä enemmän kuin tarvitsevat ja toisina päivinä taas vähemmän. Tästä ei kannata huolestua, ellei koiran paino putoa, jolloin koira saattaa olla sairas. Määritä koiran kunnon perusteella, kuinka paljon ruokaa se tarvitsee päivässä. Kun “ruokit koiraa silmilläsi”, voit päätellä, kuinka paljon ruokaa koira tarvitsee keskimäärin päivässä. Jaa päivän kokonaistarve kahdelle aterialle. Jotta koiran suoliston bakteerikanta pysyy hyvässä kunnossa, suosittelemme antamaan myös täysikasvuisille koirille yhtenä päivänä viikossa tuorelihaa (Farm Food Fresh mahalaukku & sydän -täysravinto).

Kantavat ja imettävät nartut

Tiineyden ensimmäisten 5 viikon aikana narttu ei tarvitse tavallista enempää ravintoa. Kuudennesta viikosta alkaen voit vähitellen lisätä ruoan määrää noin puolitoistakertaiseksi normaaliin määrään verrattuna.

Imettävät nartut tarvitsevat hyvin paljon ravintoa, jopa 2–3 kertaa enemmän kuin normaalisti. Jaa määrä muutamaan (2–4) ateriaan päivässä ja anna sekä kantavalle että imettävälle nartulle säännöllisesti (mieluiten joka aterialla) muuan ruoan lisäksi hieman Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa. Älä anna tämän täysravinnon lisäksi mitään muuta, ei myöskään kalkkia, ravintolisiä tai vastaavia. Tarvittaessa voit antaa sekä nartulle että pennuille lisäksi Farm Food No. 1 -pentumaitoa, joka on valmistettu vuohen täysmaidosta.

Kokemuksesta tiedämme, että kantavien narttujen on tiineyden viimeisellä viikolla vaikea syödä tarvittava määrä Farm Food HE -koiranruokaa. Siinä tapauksessa voit antaa nartulle useita kertoja päivässä pelkästään Farm Food Fresh Mahalaukku & Sydän -täysravintoa ja jatkaa sen antamista imetyksen ensimmäisten päivien ajan.

Ikääntyvät koirat

Ikääntyvät koirat tarvitsevat suhteessa yhä vähemmän ravintoa, mikä tarkoittaa, että ne tarvitsevat paitsi vähemmän energiaa, myös muun muassa vähemmän proteiineja päivässä. Jos ravinto sisältää vähemmän proteiineja, kuten “erityisravinto” yleensä, on olemassa vaara, että koira ei saa riittävästi aminohappoja hyvän vastustuskyvyn ylläpitämiseksi. Siksi myös ikääntyvien koirien tulee syödä Farm Food HE -koiranruokaa. Farm Food HE -valmisteen aminohappokoostumus pitää myös ikääntyvät koirat hyvässä kunnossa. Ei ole sattumaa, että usein koirat, jotka alkavat myöhemmällä iällä saada Farm Food HE -koiranruokaa, “nuortuvat silmissä”.

Myös ikääntyvien koirien suoliston bakteerikantaan on kiinnitettävä huomiota. Mitä paremmassa kunnossa suoliston bakteerikantaa pidetään antamalla koiralle tiettyinä päivinä tuorelihaa, sitä parempana pysyy myös koiran vastustuskyky.

Matokuurin jälkeen

Matoinfektio voi heikentää huomattavasti sekä suolen että suoliston bakteerikannan kuntoa, millä on ikäviä seurauksia. Matoinfektio ei aina näy ulosteessa. Matojen toukat voivat levitä koko kehoon. On tärkeää madottaa koira säännöllisesti. Oikean matokuurin valintaan sekä matolääkkeiden käyttöön liittyviä ohjeita voit tiedustella apteekista tai eläinlääkäriltä. Resistenssin estämiseksi on hyvä välillä käyttää erimerkkistä matolääkettä (jonka vaikuttava aine ei ole sama).

Koska matoinfektio vaikuttaa haitallisesti myös koiran suoliston bakteerikantaan, suosittelemme vahvistamaan suolistobakteereja antamalla koiralle madotuksen jälkeen muutaman päivän ajan Farm Food Fresh -tuorelihaa.

Farm Food HE & Tuore tuotteet