Miksi puristettuja nappuloita?

Miksi puristetut nappulat ovat meidän mielestämme terveellisempi vaihtoehto koirallesi?

Kuivaruokaa valmistetaan kahdella eri tavalla, ekstrudoimalla ja puristamalla. Suurin ero näiden kahden menetelmän välillä on absoluuttinen lämpötila valmistuksen aikana. Ekstrudoinnin aikana ruoan lämpötila kohoaa paineen ja lisälämmön vaikutuksesta reilusti 100 °C:een yläpuolelle. Sen johdosta ruoka tavallaan “paistetaan”, ja tuloksena syntyy ns. “rapeita” nappuloita. Ihmisten ravinnosta tiedetään yleisesti, että tämä korkea lämpötila vaikuttaa haitallisesti tärkeisiin raaka-aineisiin.

Erityisesti rasvat ja tietyt vitamiinit (etenkin B-ryhmän vitamiinit) reagoivat hyvin herkästi yli 100 °C:een lämpötiloihin. Kun rasvoja “paistetaan”, syntyy muun muassa runsaasti vapaita rasvahappoja, joilla on hyvin haitallinen vaikutus esimerkiksi maksan aineenvaihduntaan.

Koiranruoan teollisen valmistuksen alkuvaiheessa kuivaruoka valmistettiin ekstrudoimalla hiilihydraattien sulavuuden parantamiseksi. Mutta koska hiilihydraatteja voidaan sulavuuden vuoksi myös käsitellä etukäteen (samalla tavalla kuin keitettäessä) ja koska muiden raaka-aineiden (proteiinien, rasvojen, vitamiinien, kivennäisaineiden ja hivenaineiden) sulavuus ei parane ekstrudoinnissa, tämä valmistusmenetelmä on tarpeeton ja meidän mielestämme jopa haitallinen, koska yli 100 °C:een lämpötiloissa tapahtuvia kemiallisia prosesseja ei voida tarkasti kartoittaa. Ekstrudoinnin aikana raaka-aineet muuttuvat tavalla, jota ei tunneta. Emme tiedä, missä määrin rasvat, proteiinit, hivenaineet, vitamiinit ja kivennäisaineet muuttuvat ekstrudoinnin seurauksena ja millaisia seurauksia näistä muutoksista on koiralle.

Leivänkuori on hyvä esimerkki siitä, miten kuumentaminen yli 100 °C:een lämpötilassa vaikuttaa. Vaikka kuori on aivan samaa jauhoa kuin leivän sisus, se on tullut ruskeaksi ja maistuu karvaalta. Raaka-aineen luonteessa on tapahtunut selvästi havaittava muutos. Kun raaka-ainetta (kylmä)puristetaan enintään 75 °C:een lämpötilassa, sen luonne ei muutu – ei edes silloin, kun raaka-aine yhdistetään muihin raaka-aineisiin.

Edellä esitettyjen syiden lisäksi on muitakin tärkeitä perusteita sille, miksi me Farm Food HE:ssä olemme valinneet valmistusmenetelmäksi puristamisen eikä ekstrudointia.

Yksi niistä on se, että ekstrudoinnin aikana joitakin elintärkeitä, arvokkaita proteiinien ainesosia (kuten hemoglobiinia) ei voida käyttää, koska ne paistuvat täydellisesti yli 100 °C:een lämpötilassa kuumennettaessa.

Puristuslämpötilassa, joka on enintään 75 °C, nämä ainesosat säilyvät kokonaisina ja alkuperäisessä muodossaan. Sen johdosta ne edistävät merkittävästi ruoan laatua ja siten koirien terveyttä ja kuntoa. Hyvin puristetussa nappulassa ravintoaineet vapautuvat tasaisemmin. Tämä johtuu siitä, että Farm Food HE liukenee mahalaukussa hitaasti, uloimmista kerroksista käsin. Ekstrudoitu nappula sen sijaan imee itsensä täyteen mahanestettä ja hajoaa sitten yhdellä kertaa.

Puristettu nappula ei siis “kellu” mahalaukussa samassa määrin kuin ekstrudoitu nappula, ja lisäksi se liukenee hitaasti. Jälkimmäinen on yksi tärkeimmistä syistä siihen, että hyvin puristettuja nappuloita käytettäessä mahalaukunkiertymän riski on selvästi pienempi kuin ekstrudoituja nappuloita käytettäessä. Sen vuoksi on hyvin tärkeää, että Farm Food HE:tä ei sekoiteta ekstrudoituihin nappuloihin.Toisin kuin ekstrudoituja nappuloita, Farm Food HE -nappuloita voidaan mainiosti sekoittaa lihavalmisteisiin.Puristuksen ja ekstrudoinnin eroa voidaan havainnollistaa hauskalla ja helpolla kokeella, jonka voit toteuttaa itse näin:

  1. Farm Food HE -paisumiskoe:Ota esille 2 suurta lasia.
  2. Valitse koetta varten ekstrudoitu koiranruoka (ekstrudoitu ruoka jää kellumaan veden pinnalle).
  3. Mittaa sama määrä Farm Food HE:tä ja ekstrudoitua ruokaa. Esimerkiksi 100 grammaa Farm Food HE:tä ja 100 grammaa ekstrudoitua ruokaa. Laita kumpikin annos omaan lasiinsa.
  4. Kaada päälle reilu loraus etikkaa, jotta lasin sisältö vastaa happamuudeltaan täyden mahalaukun happamuutta.
  5. Kaada sen jälkeen kumpaankin lasiin haaleaa vettä siten, että lasit ovat yhtä täysiä.
  6. Anna seisoa jonkin aikaa.
  7. Kokeen tulos näkyy selvästi jo muutaman minuutin kuluttua.

Havaitset eron hyvin nopeasti, ja 30 – 60 minuutin kuluttua näet, mitä koiran mahalaukussa suunnilleen tapahtuu. Ja se on yksi niistä monista syistä, miksi me Farm Food HE:ssä emme ekstrudoi vaan puristamme!

Farm Food HE & Tuore toutteet