Miksi emme käytä perunaa ainesosana?

Nykyään näkee yhä enemmän eläinten ruokia, joissa on käytetty perunaa tärkkelyksen lähteenä, jotta tuotteen voidaan väittää olevan “viljaton”.

Perunat ovat peräisin Etelä-Amerikasta Andien vuoristosta, ja ne tuotiin Eurooppaan vasta keskiajalla, sen jälkeen kun espanjalaiset olivat löytäneet ne noin 1500 jälkeen Kristuksen.

Perunat kuuluvat koisokasveihin ja sisältävät luonnostaan solaniini- ja kakoniini-nimisiä myrkyllisiä aineita (glykoalkaloideja), joiden tarkoituksena on torjua hyönteisiä.

On yleisesti tunnettua, että perunakasvin marjojen syöminen on hyvin haitallista terveydelle. Marjojen sisältämää myrkyllistä ainetta on myös perunassa itsessään (mutta alhaisempina pitoisuuksina). Jos koiralle antaa koko sen elämän ajan perunaa sisältävää ruokaa, niin myrkylliset aineet voivat suurella todennäköisyydellä varastoitua koiran ruumiiseen, kaikkine haitallisine seurauksineen.

Glykoalkaloideilla on se ikävä ominaisuus, että ne vahingoittavat muun muassa ohutsuolen ulokkeita ja suolistoseinämää. Näin tapahtuu erityisesti nuorilla eläimillä sekä eläimillä, joiden suoliston kunto on huono. Ohutsuolen ulokkeet supistuvat ja niiden määrä vähenee. Ulokkeita ei myöskään enää pysty muodostumaan. Sen seurauksena ravinnon sulaminen ja imeytyminen vähenee, ja eläimen kasvu ja kehitys hidastuu. Glykoalkaloidit eivät häviä, kun perunat kuumennetaan tai keitetään. Tämä merkitsee, että nämä aineet eivät häviä myöskään ruoan valmistusprosessin aikana.

Myös ihmiset saavat näitä aineita elimistöönsä perunaa syödessään, mutta koska ihmisellä on nykyään paljon vaihtelevampi ruokavalio, hän saa glykoalkaloideja paljon vähemmän kuin koira, joka syö koko elämänsä ajan perunaa sisältävää ruokaa.

Lisäksi on tunnettua, että perunaan perustuvat ruuat ovat paljon huonommin sulavia kuin maissia, vehnää, riisiä tai durraa sisältävät ruuat.

Huomautus:

Lisäksi on muistettava, että toisin kuin siemenet peruna ei ole koskaan millään tavalla kuulunut suden ruokavalioon. Kaikki saaliseläimet, kuten jyrsijät, linnut ja suuret laiduntajat, välttävät perunaa sen sisältämien myrkyllisten aineiden takia.