Miksi emme käytä kahvihernettä eikä bataattia ainesosana?

Kahviherneet ja muut palkokasvit, siis myös soijapavut, sisältävät kahta hyvin haitallista ainetta. Ne ovat:

Antigeenit

Antigeeni on molekyyli, joka pystyy aikaansaamaan immuunijärjestelmässä reaktion, jossa muodostuu vasta-aineita. Kun virukset ja bakteerit tunkeutuvat elimistöön, ne tunnistetaan vieraiksi, minkä jälkeen käynnistyy immuunireaktio ja mahdollinen paraneminen. Kun elimistöön tunkeutunut molekyyli ei ole bakteeri tai virus, eikä se siis voi vahingoittaa elimistöä, immuunireaktiosta on päinvastoin haittaa. Jos molekyyliä ei tunnisteta vaarattomaksi, käynnistyy sama immuunireaktio ja sen seurauksena allerginen reaktio.

Palkokasvien, kuten (kahvi)herneen ja myös soijapavun siemenet sisältävät proteiinimolekyylejä, joita entsyymit (trypsiini) eivät pysty hajottamaan suolistossa. Ne ovat kuitenkin niin pieniä, että ne pystyvät imeytymään suolistoseinämään ja aiheuttavat siellä yllä kuvatun immuunireaktion.

Jos suolistoseinämässä syntyy tällä tavalla useita pieniä tulehduksia, vaarana on niin sanottu vuotava suoli kaikkine seurauksineen.

Sulamattomat sokerit, kuten: Raffinoosi ja stakyoosi.

Raffinoosi ja stakyoosi ovat sulamattomia sokereita, joilla on oma tehtävänsä kasvisolujen suojelemisessa muun muassa kylmyyttä ja kuivuutta vastaan. Nautittaessa tiettyjä elintarvikkeita, kuten bataattia, papuja ja herneitä, raffinoosi ja stakyoosi voivat aiheuttaa ilmavaivoja, koska nämä sokerit eivät sula ohutsuolessa vaan hajoavat vasta paksusuolessa. Sen seurauksena muodostuu kaasuja (vetyä ja hiilidioksidia). Vaikutus on samanlainen kuin kattilallisella hernekeittoa.

Soijaöljy ei sisällä lainkaan proteiineja eikä sokereita, eikä siten myöskään antigeeneja tai sulamattomia sokereita.